U wilt onroerend goed kopen in Thailand… Wat u moet weten!

Mali Villa Leelawadee PrestigeHet kopen van een huis in Thailand is vrij eenvoudig, maar het is wel zaak om voldoende aandacht te besteden aan de details. U moet er niet aan denken om een detail gemist te hebben, met het risico dat u alles weer kunt verliezen. U wilt gewoon lekker genieten van uw droomhuis in uw eigen stukje paradijs op aarde.
Deze tekst is geen vervanging voor een persoonlijk gesprek met een ervaren en gekwalificeerde advocaat! Dit is alleen een uitleg om voor u begrijpelijk te maken wat de verschillende opties zijn met betrekking tot probleemloos onroerend goed aankopen in Thailand.

Eigendomsrechten voor buitenlanders

Juridische ZakenDe meeste huizen die aangekocht worden in Thailand betreffen appartementen, ook wel condominiums genoemd, omdat die eenvoudig 100% op uw naam ingeschreven kunnen worden. Sinds 2008 geldt er een wet dat maximaal 49% van de vloeroppervlakte van een gebouw aangekocht mag worden door buitenlanders. Voor een geheel complex geldt dus maximaal 49% buitenlandse en minimaal 51% Thaise bezitters, net als bekend is van de eigendomsregels voor grondbezit. U heeft dus het mede-eigendom van het gehele wooncomplex.
Stel u heeft 1 appartement gekocht in een complex met 100 identieke woningen. Dan heeft u ook een honderdste deel van alle overige accommodatie op dit complex, zoals daar misschien zijn een fitnessruimte, een of meerdere zwembaden, de tuin, een restaurant of de lobby. Deze procenten geven u stemrecht. En dit stemrecht kunt u gebruiken bij de officiële vergaderingen van eigenaren. Zo beslist u mee over nieuwe aankopen, jaarlijks onderhoud en eventuele noodzakelijke wijzigingen.
Het is begrijpelijk dat veel buitenlanders kiezen voor het gemak en de eenvoud van de aankoop van een appartement. Qua veiligheid en onderhoud heb je er bijna geen omkijken naar. En de aankoop is snel en gemakkelijk geregeld.

Het kopen van onroerend goed ten behoeve van de Thaise echtgenoot of significante andere

U kunt natuurlijk naar Thailand zijn gekomen om hier de vrouw van uw dromen te vinden. En u hebt haar gevonden? Goed voor u! Dan is het heel verleidelijk om een huis en grond te kopen op naam van uw vrouw. Zo heeft u niet alle problemen waar wij buitenlanders tegenop lopen. Maar wees u wel bewust van het feit dat bij een mislukken van uw relatie, het huis en de grond alleen op haar naam staan. U kunt nergens aanspraak op maken, nimmer!
De eigendomsakte (Chanote) staat volledig op uw vrouws naam. Ook al hebt u alles betaald, of heeft u een zogenaamde aanvullende overeenkomst vastgelegd, deze overeenkomsten zijn illegaal in Thailand en worden nimmer gehonoreerd. Met andere woorden, uw vrouw kan met het huis doen wat zij wil!

Nog een belangrijke vraag

JuridischOok een belangrijke vraag; wat is er geregeld bij overlijden van een van de partners? Als u eerst komt te overlijden en het huis staat volledig op naam van uw vrouw, dan hoeft zij zich ook niet aan uw (buitenlandse) testament te houden. Ook nu weer geldt, ook niet als u dit in een aanvullende overeenkomst hebt genoteerd. En overlijdt uw vrouw eerst en u staat niet als begunstigde in haar testament…dan heeft u een zeer grote kans dakloos te worden.
Om een lang verhaal kort te houden, de meeste advocaten raden deze manier van aankopen af, gewoon voor uw eigen bescherming. Wilt u toch op deze manier aankopen, zorg dan bij een goede advocaat voor een vruchtgebruik contract. Dit geeft u het recht op gebruik van het pand en zorgt ervoor dat u niet zomaar op straat gezet kunt worden.

U kunt altijd op mij rekenen

Voor verdere details en om u met de juiste specialisten in contact te brengen, kunt u altijd op mij rekenen.
Jurdische zekerheid bij het kopen van een huis in Thailand? Wij geven u graag advies!

Klik hier en gebruik ons contact formulier.